Wednesday, January 30, 2008

MOA'ya giriş

Çalışma arkadaşımız, pek sayın müşterimiz Mustafa Tan'ın da desteklemesi ile yazmaya başladığım blogumda genellikle bana sıkça sorulan soruları yazma isteğindeyim. İlk gönderilerim de bu doğrultuda oldu. Ancak SOA dışında da akıp giden bir hayat, pek tabii ki bizim de kendimizce görüşlerimiz var. Teknik olmayan, non-SOA, gönderilerimi de MOA başlığı altında toplamayı düşünüyorum.
Sizden şu ana kadar gelmeyen yorumlar belki böylece gelir(:)), ne dersiniz??

Thursday, January 24, 2008

BPEL Logger Seviyeleri

Bpel instance larını track etmek için en çok başvurduğumuz yol logları kontrol etmek. Ancak tüm logları en iyi seviyede tutmak serverınızda hem fazladan yer tutmasına hem de log dosyasının okunabilirliğinin ,anlaşılabilirliğinin azalmasına neden olmakta. İşte bu nedenle hangi loggerı ne seviyede açık tutmak gerektiğini bilmek lazım geliyor. Buradaki kaynağımız Oracle Technology Network (OTN)ünde yer alan dökümanlardan BPEL ADMIN GUIDE .
Ayrıntısını yukarıdaki linkten de takip edebileceğiniz logger classları için hangi seviyenin seçilmesi gerektiği ise karıştırılabilinen bir konu:

Off :Log tamamen kapalı. Cehalet mutluluktur modu:)
Fatal :Sadece kritik logları yazdırma. Büyük ihtimalle uygulamanız logu attıktan sonra terminate olmuştur. Artık iş bu logun ne anlama geldiğini çözüp gerekli aksiyonu almaktadır. Şimdiden kolay gelsin:)
Error :Uygulamadaki hata mesajlarını loga yazdırma. Uygulama logu attıktan sonra da normal çalışmasına devam eder. En çok işinize sanırım bu seviye yarayacaktır. Hata varsa yasın yoksa gerisi beni ilgilendirmez modu olarak da bilinir.
Warn :Uyarı mesajlarını loga yazdırma. Uygulama sorunsuz olarak çalışmaya devam eder. Herşey güzeldir.
Info :Hayli ayrıntılı log yazdırma.
Debug :Production ortamında olmaması gereken loglama seviyesi. Debug modda herşeyi yazar. Öyle ki bir transformasyonun tüm adımlarını görürsünüz:) Yüzlerce binlerce satır arasında aradığınızı bulabilirseniz aşkolsun!!
All :Herbişiyi loga yazdırma durumu. Performans olsun, makinede yer olsun hiçbir kaygım yok çatır çatır yazsın diyorsanız kullanın:)

Friday, January 18, 2008

Jdev Performans Konusu

--Save your Jdev!!--
Java IDE lerinin genelinde yaşanan memory sorununu Jdev de de yaşıyorsanız(normalde yapmaz Jdev öyle şeyler ama diyelim ki yaptı:)) ne yapmalısınız?
Jdeveloper, olabildiğinde çabuk cevap verebiliyor olmak için cacheleme mantığını sonuna kadar işletir ve dolayısıyla mümkün olduğunca çok memory kullanır. Jdeveloper ile birlikte OS üzerinde çalışan başka uygulamalarınızın da memory ihtiyacı olduğunda, bunlar aralarında kapışmaya başlarlar ve swap denilen hiç sevmediğimiz o ekran donmasına neden olan hadise meydana gelir. Bu kavgaya elle müdahele etmek isterseniz fiziksel memory nize ve nasıl bir performans ile çalışmak istediğinize bağlı olarak(genellikle fiziksel memory/2) JDEV_HOME->jdev->bin->jdev.conf dosyasındaki xmx (max heap size) parametresini M cinsinden set edin. Jdeveloperınızı başka uygulamarla kavga etmekten kurtarın!!

Thursday, January 17, 2008

"The ordinal 3212 could not be located in the dynamic link library LIBEAY32.dll"

Bu hatayı Jdeve SVN plugini indirdikten sonra Jdevi başlatırken almaya başladıysanız korkmayın!!

libeay21.dll dosyası SSL iletişiminde şifreleme gibi fonksiyonları içerir ve opensource uygulamaların çoğu tarafından kullanılır. Daha önce bilgisayarınıza kurduğunuz bir yazılım dolayısıyla dosyanın bir versiyonu zaten bilgisayarınızda olduğundan svn client için başka bir versiyonu geldiğinde hangisini kullanacağını bilemeyen Jdev açılırken hata verir(onu kim suçlayabilir ki:))

Sorunun çözümü olarak sistem değişkenlerinizde path de SVN clientın yerini başlarda bir yere alarak Jdevi baştan başlatın.

Bu da sorunu çözmezse restart edin:)

Jdev Svn Plugin

CVS ten sonraki versiyon yönetim sistemi(VYS) favorisi olan SVN i Jdeveloper ile de kullanabiliyoruz. Bunun için gerekli olan plugini Jdev Help menüsünden erişebileceğiniz "Check for Updates" linkini kullanarak indirebilirsiniz. Official updateler arasında olan plugini indirdikten sonra versiyonlama sitemi olarak gelen CVS yerine SVN i seçerek devam edebilirsiniz.
Ayrıntılı bilgiyi Oracle Technology Network den edinebilirsiniz. http://www.oracle.com/technology/products/jdev/htdocs/partners/addins/exchange/subversion/subversion.html