Bugün itibariyle TOEIC sınavına girmiş bulunmaktayım. ve konuyla ilgili tecrübelerimi paylaşmak istedim.
TOEIC, Test Of English for International Communication, daha çok iş ingilizcesine yönelik TOEFL dan daha kolay olduğunu söyleyebileceğim bir sınav. Türkiye'de de yaygınlaşmaya başlamış. İstanbuldaki sınav merkezi Şişli'de bulunan Standart Test Eğitim. Sınav Amerika kökenli ve yine TOEFL gibi ETS tarafından hazırlanmakta. Sınav için önceden randevu almanız gerekmekte, hatırladığım kadarıyla alabileceğiniz randevu saatleri hafta içi 9:00 ve 13:00 cumartesi 10:00 ve 13:00. Sınava 10-15 dk kala gelmek faydalı oluyor zira optik okuyucu için bilumum kodlama yapmak gerekiyor. Sınav merkezindeki yetkili sınavla ilgili ve sınav esnasında neler yapılabileceği ile ilgili bilgi veriyor.
Listening ve reading olmak üzere 2 ana bölümden oluşan sınavda, listening için her adaya kulaklık dağıtmak gibi bilgisayar bazlı sınavlardaki imkan bulunmamakta. Bunun yerine ortaya konulan bir CD çalardan sadece 1 kez dinlediğiniz bir parça için birkaç soruyu cevaplamanız beklenmekte. Sınav yerinde gürültü olmamasına özen gösterilmesine rağmen dışarıdan gelen bir ezan sesi ya da adaylardan birisinin öksürmesi bile soru kaçırmanıza neden oluyor. Listening sorularının tamamı boyunca hiçbir yere not almaya izin verilmiyor. Bu da işi biraz zorlaştırıyor. Allahtan metinler çok uzun ve karmaşık değil. Genellikle çok açık, anlaşılır bir ingilizce ile gündelik yaşamdan kesitler veriliyor.
100 soruluk listeningden sonra hiç ara vermeden reading bölümüne geçiliyor(Toplam 200 soru 2 saat, süre yetişmiyor gibi bir söylenti olsa da ben 10 dakika kala bitirdim ve çıktım). Reading dediysek öyle diğer sınavlardaki gibi çok uzun metinleri analiz etmenize ana fikri bulmanıza yönelik sorular değil. Çok daha basit bir konsept ile iş mektupları, emailler, formlar gibi metinler üzerinden 1 pasajdan en çok 4 soru geliyor. TOEFL daki gibi normalde hiç kullanılmayan ama sınav için özel olarak hazırlanmanız gereken kelimeler yok. Listeningteki gibi gündelik yaşam yine baz alınmış.
Sınav sonucumu henüz bilmemekle birlikte, upper-intermediate seviyedeki bir adayın özellikle kursa gitmesine, hazırlanmasına gerek olmayan bir sınav olduğunu düşünüyorum. Yine de merak ettiğiniz, aklınıza takılan birşey olursa iletişime geçmekten çekinmeyin derim ben:)
No comments:
Post a Comment